Zelf je (web)teksten schrijven of een tekstschrijver inhuren?

door | 25-01-2023 | 0 Reacties

Marrit kijkt naar laptop

Schrijf jij zelf de teksten voor je website, blogs, nieuwsbrieven en andere marketinguitingen zoals social media en misschien wel brochures? Of besteed je dat uit aan een tekstschrijver? In dit blog laat ik je een aantal dingen zien waar je over na kunt denken als je nog niet weet of je zelf je teksten wilt schrijven of dit wilt laten doen door een tekstschrijver.

Bedenk voordat je aan je teksten gaat werken goed wat jij belangrijk vindt. Wil je je teksten regelmatig kunnen actualiseren? Dan is zelf je teksten schrijven vaak slimmer, dan kun je snel iets wijzigen omdat je de teksten zelf goed kent. Is er veel of weinig informatie te vinden over wat jij doet of moet je zelf veel uitleg geven over de onderwerpen waarover geschreven gaat worden? Een tekstschrijver kan jou nodig hebben voor alle informatie voor jouw teksten, maar ook zelf informatie verzamelen en die gebruiken voor je teksten. Een paar aspecten waar je rekening mee mag houden licht ik hier verder uit.

Informatie voor het schrijven van teksten

Jij weet zelf het beste wie jij bent en wat je doet binnen je bedrijf, je aanbod heb je zelf ontwikkeld en uitgedacht. Al die informatie zit in jouw hoofd en kun je zelf op papier zetten. In principe heb je zelf dan al je teksten geschreven, door de informatie op het digitale papier te zetten. Een tekstschrijver heeft deze informatie ook nodig als hij of zij je teksten gaat schrijven. Je zult dus ook je informatie naar een tekstschrijver moeten mailen of gesprekken voeren met een tekstschrijver zodat die aan alle informatie kan komen voor jouw teksten. Als de teksten dan geschreven zijn controleer je of alles erin staat wat jij wilt overbrengen naar de lezer.

Contact met een tekstschrijver

Bij het werken met een tekstschrijver ga je je informatie delen. Of je nu mailt of belt of geïnterviewd wordt door een tekstschrijver, je bent in contact. Soms moet je meerdere keren heen en weer mailen over teksten. Stel dat je een eerste opzet van een tekst krijgt, je geeft daar feedback op, die wordt verwerkt en je krijgt een nieuwe versie van de tekst waar je weer contact over hebt. Je bent dan best lang bezig met het uitwisselen van informatie en hebt veel contact, wat ook weer tijd kost.

Hoeveel tijd kost het (zelf) schrijven van teksten?

Je denkt misschien dat je jezelf tijd bespaart door het schrijven van teksten over de schutting te gooien bij een tekstschrijver. Maar vergis je niet, je hebt contact met de tekstschrijver, steekt misschien tijd in het uitzoeken van een geschikte tekstschrijver, hebt een kennismakingsgesprek met de tekstschrijver, geeft alle informatie, hebt contact over teksten waar je misschien niet tevreden over bent en kunt zo weer een tijd verder zijn. Je kunt ook zelf je Word-document openen en je informatie uitwerken. Misschien ben je in een uurtje klaar, misschien heb je een middagje nodig. Maar dan heb je wel je informatie uitgewerkt. Je kunt er dan altijd nog voor kiezen om je tekst door een tekstcorrector te laten controleren of zelf je tekst een dag of wat later nog even door te lezen. En daarna kun je hem online zetten.

Geld uitgeven aan een tekstschrijver of besparen door zelf te schrijven?

Een tekstschrijver inhuren kost geld. En zelf schrijven kost je tijd, maar je zag hierboven al dat het inhuren van een tekstschrijver en het contact met een tekstschrijver je ook tijd kost. Weeg dus goed voor jezelf af of de tijdsinvestering het geld van het inhuren van een tekstschrijver waard is. Ga je die investering in die tijd ook terugverdienen?

Wat als Nederlands niet zo jouw ding is?

Als jij een tekstschrijver inhuurt omdat jouw Nederlands niet goed is, bekijk dan ook eens de optie om een je zelfgeschreven teksten door een tekstcorrector te laten controleren en verbeteren. Als je dyslexie hebt, Nederlands je tweede taal is of je niet goed bent in werkwoordspelling, samenstellingen en zinsbouw kan dit een oplossing voor je zijn.

Je kunt zelf alle informatie uitwerken in teksten en een tekstcorrector, zoals ik, kan je teksten nalezen, controleren en verbeteren. Het kost een tekstcorrector vaak helemaal niet veel tijd om je tekst te controleren op spelling, grammatica en andere taalfouten. Het geeft dan ook niet als je typfouten maakt of een keer een dubbele spatie hebt gebruikt. Je kunt zorgeloos je teksten schrijven en over de schutting gooien bij de tekstcorrector, die hem dan voor je controleert en weer terugstuurt.

Schrijf (web)teksten in jouw stijl

Als je zelf je teksten schrijft kies je woorden die bij jou passen en die je in gesprekken misschien ook vaker gebruikt. Mensen zullen je tekst herkennen als van jou als ze je ook spreken. Een tekstcorrector verbetert spelfouten, maar laat jouw stijl en woordkeus staan. Met jouw eigen taal en stijl trek je juist lezers en klanten aan die bij jou passen.

Ik ben zelf begonnen als tekstschrijver, maar merk dat het contact veel tijd kan kosten bij het schrijven van teksten voor anderen. Bij tekstcorrectie mailt een klant mij een tekst, ik controleer hem, verbeter spelfouten en zinsbouw, herschrijf soms hier en daar een zin, verbeter de interpunctie. Soms geef ik tips hoe een titel of tussenkop beter kan voor SEO of kies een synoniem dat begrijpelijker is. En dan mail ik de tekst terug zodat de klant hem kan gebruiken. We hebben wel altijd contact over de (realistische) deadline, ze moet je mij geen tekst sturen op vrijdagmiddag met de verwachting dat het op maandagochtend klaar is. 😉

Wil je ook je eigen teksten schrijven én ze laten controleren door een tekstcorrector? Lees dan meer over tekstcorrectie en plan een kennismakingsgesprek in.

​Tekst- en toegankelijkheidstips in je mailbox

​Wil je weten wanneer er een nieuwe blog online staat en tips over toegankelijke content in je mailbox? Schrijf je dan hieronder in voor mijn tekst- en toegankelijkheidstips.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *