Als je teksten schrijft wil je vaak ook dat je lezer begrijpt wat er staat. Maar niet iedereen heeft dezelfde woordenschat of begrijpt ingewikkelde zinnen. Daarom is het goed om je teksten in begrijpelijke taal te schrijven. Robert Keus kwam daar jaren geleden al achter tijdens het bouwen van een app. Waar hij zoal achter kwam en wat hij met die kennis nu doet, vertelt hij in deze podcastaflevering. Zo ontwikkelde hij met zijn internetbureau een tool waarmee redacteuren en andere schrijvers en contentmakers hun teksten begrijpelijker kunnen maken: Read Easy AI. Ik vroeg Robert ernaar en we praten ook over de onbegrijpelijke WCAG-richtlijnen en alt-teksten.
Download hier het transcript bij de aflevering. Luister Contentprikkels via Spotify – Apple Podcasts – Google Podcasts – PocketCasts – RSS.
Robert zegt dat begrijpelijke taal een soort ondergeschoven kindje is van digitale toegankelijkheid. En dat merk ik ook wel. Vaak wordt er eerst gedacht aan aanpassingen voor blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden en dan mensen met een motorische beperking. En dan… Oh ja! Dan zijn de laaggeletterden vergeten?! Of mensen die niet zo’n grote woordenschat hebben.
Begrijpelijke taal is een interessant onderwerp om mee bezig te zijn omdat teksten die begrijpelijker zijn voor iedereen prettiger leesbaar zijn, en niet alleen maar voor mensen die een lager taalniveau hebben.
Eerder sprak ik in een podcastaflevering ook al met Anita van den Bosch over begrijpelijke juridische teksten. Als je meer wilt luisteren over begrijpelijke teksten is dit een mooie aanvulling.
Meer weten over Robert Keus en zijn bedrijven? Kijk dan op de website van Brothers Agency en Digitaal Toegankelijk.
0 reacties