Dit is een gastblog geschreven door Margriet Ravensbergen van Buro RaDer.
WordPress website onderhouden
Je bent in het bezit van een mooie website die klanten aantrekt. Een website die dus voor je werkt. Toch zul je zelf ook aan je website moeten blijven werken. Je zult niet alleen de inhoud up-to-date moeten houden. Een WordPress website onderhouden betekent dat ook de achterkant van de website up-to-date gehouden moet worden. Wanneer een website niet up-to-date is, is deze kwetsbaarder voor bijvoorbeeld hackers en kan het zomaar zo zijn dat bepaalde zaken niet meer werken.
In dit blog lees je hoe je een WordPress website up-to-date kunt houden. Ik werk zelf voornamelijk met WordPress, het meest gebruikte content management systeem (CMS) en geschikt voor het maken van heel veel verschillende soorten websites. De website van Woordprikkels is ook met WordPress gemaakt.
3 zaken om up-to-date te houden
Aan de achterkant van een WordPress website zijn 3 verschillende zaken die up-to-date gehouden moeten worden:
- WordPress zelf. WordPress voegt regelmatig nieuwe functionaliteiten toe. En net zoals bij plugins en thema’s kunnen er veiligheidsupdates nodig zijn. Deze laatste soort updates worden overigens vaak automatisch uitgevoerd.
- Plugins: aan een website toegevoegde functionaliteiten.
- Thema: de voor de website gekozen vormgeving.
Automatische updates
Tegenwoordig kun je in WordPress instellen dat plugins automatisch bijgewerkt worden. Ik raad dit af. De beste werkwijze is om updates een voor een uit te voeren en om na iedere update te testen of de website nog goed werkt. Mocht een update een probleem op jouw website veroorzaken, dan weet je gelijk welke update dit probleem veroorzaakte.
Vanzelfsprekend heb je eerst een back-up van de website gemaakt die buiten de website opgeslagen wordt. Op die manier kun je bij problemen de website eenvoudig terugzetten naar deze opgeslagen versie. De gratis versie van de UpdraftPlus plugin heeft mij al een paar keer gered!
En wanneer een plugin een probleem geeft, kun je dit bij de plugin uitgever melden. Zo kan deze de fout herstellen.
Up-to-date houden voor zoekmachines
De inhoud van je website up-to-date houden en regelmatig iets nieuws plaatsen op je website, kan een gunstige invloed hebben op je score in zoekmachines zoals Google. Vanzelfsprekend is het ook belangrijk om de inhoud voor je klanten up-to-date te hebben; een pagina met bijvoorbeeld tarieven voor 2018 straalt in 2021 niet veel vertrouwen uit.
Tip: werken al je links nog? Interne en externe links zijn belangrijk. Niet alleen maken ze het vinden van informatie op je website eenvoudiger, ook helpen ze zoekmachines begrijpen waar de website over gaat. Dit kan helpen met je score in die zoekmachines. Maar dan moeten die links wel relevant zijn en werken. Voor dat laatste bestaat een handige plugin: Broken Link Checker. Deze plugin checkt regelmatig of de links op je website nog werken. Mocht een link niet meer werken, dan ontvang je een berichtje.
Zelf doen of uitbesteden?
Een WordPress website onderhouden kun je prima zelf doen. Zeker wanneer je ervoor zorgt dat je altijd toegang hebt tot een actuele back-up. Maar je kunt dit ook door een webdesigner of virtueel assistant laten doen. Zo heb ik een aantal klanten, waaronder Marrit van deze website, die bij mij een onderhoudsabonnement hebben afgesloten. Wanneer ik ‘s morgens mijn computer opstart, zie ik direct welke websites van mijn klanten een update nodig hebben.
Duidelijke blog. Ik heb inderdaad regelmatig problemen na het updaten van een plugin; dus goede tips!