Hoe schrijf je de afkorting van zelfstandige zonder personeel met ‘-er’?

door | 26-01-2018 | 1 reactie

Gele cirkel met de tekst Taaltip!

Ik zie regelmatig dat de afkorting van zelfstandige zonder personeel met het achtervoegsel ‘-er’ fout geschreven wordt. Mocht jij het nou ook regelmatig fout schrijven? Lees hier hoe het wel hoort en verbeter het meteen op jouw eigen website als jij deze afkorting ook gebruikt.

 

Is het nou zzp’er, ZZP-er, zzp-er of ZZP’er? Is het met of zonder hoofdletters of schrijf je het zelfs aan elkaar (zzper)? Is het met een apostrof of met een streepje? Het is vaak heel verwarrend, vooral als je overal verschillende versies voorbij ziet komen. Weet wel dat veel mensen het al verkeerd overnemen en jij het beter even goed kunt opzoeken dan het ook klakkeloos fout over te nemen.

Overigens zie ik nu dat zelfs mijn spellingcorrector geen idee heeft en alles onderstreept met rode kriebeltjes. Daar heb je regelmatig niks aan, dus als je weet dat je niet goed bent in schrijven of in Nederlands, schakel dan hulp in van iemand die weet hoe het zit.

 

Een zelfstandige zonder personeel is een zzp’er, zonder hoofdletters, met apostrof en zonder punten in de afkorting. Het meervoud is overigens zzp’ers. (Bron: Taaladvies Genootschap Onze Taal).

In het advies van Onze Taal staat overigens dat het achtervoegsel -er overbodig is, je benoemt iemand al doordat het een zelfstandige zonder personeel is, hetzelfde gebeurt bij BN’er (bekende Nederlander), het is net alsof je bekende Nederlanderer zegt en dat is best gek toch? We zijn het standaard gaan gebruiken bij deze afkortingen, dus het is normaal geworden.

De hoofdletters zijn niet nodig omdat het hier niet gaat om een eigennaam (UMC, UWV, DUO). Met een achtervoegsel als -er is een zzper niet juist omdat de afkorting letter voor letter wordt uitgesproken, denk bijvoorbeeld aan bhv’er of EHBO’er. Een koppelteken is alleen juist in combinatie met andere zelfstandige woorden zoals in samenstellingen als zzp-pensioen, zzp-borrel en zzp-opdracht.

Wil je de volledige uitleg en meer voorbeelden lezen? Kijk dan bij het taaladvies van Onze Taal.

 

Wist je dat:

  • Je je bij de Kamer van Koophandel niet in kunt schrijven als zzp’er, maar dat je dan het beste kunt kiezen voor een eenmanszaak?
  • Er ook bedrijven zijn die zzp in hun bedrijfsnaam hebben verwerkt? Dan is het overigens een eigen keuze hoe zij het schrijven. Zo zijn er ook verenigingen, stichtingen, verzekeringen en dergelijke voor zzp’ers die meestal ZZP in hun naam hebben gezet.
  • Er websites zijn die veel voor en over ondernemen en zzp’ers schrijven en het woord zzp’er fout schrijven?

​Tekst- en toegankelijkheidstips in je mailbox

​Wil je weten wanneer er een nieuwe blog online staat en tips over toegankelijke content in je mailbox? Schrijf je dan hieronder in voor mijn tekst- en toegankelijkheidstips.

1 Reactie

  1. Marian Stoppelenburg

    Hallo Marrit,
    Leuk onderwerp. Het is een lastig woord, zelfstandige zonder personeel.
    Ik kies ervoor om het woord te vermijden en zelfstandig professional te gebruiken.
    Als ik dan toch een afkorting gebruik, is het zp of zzp zonder toevoeging. De aanduiding ‘er zit immers al in het woord zelfstandige of professional.
    Groeten uit Roden,
    Marian Stoppelenburg

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ondernemerslessen uit 2021 en plannen voor 2022 | Woordprikkels - […] Hoe schrijf je de afkorting van zelfstandige zonder personeel met ‘er? […]

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *